VJ Zomerreeks over woningbeleggingen: ‘Bye bye niet-professionele kopers!’

13 aug 2021 Persbericht

Kleine woningbeleggers versterken met te dure aankopen en te hoge huren de kansenongelijkheid in steden. Valt het tij te keren? Groningen is voorstander van opkoopbescherming en verlenging van het puntenstelsel, maar gaat Den Haag daarin mee? Bij almaar stijgende woningprijzen, verdwijnt de belangstelling van dergelijke beleggers allicht vanzelf.

Een plaag wil de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf het groeiende aantal woningbeleggingen in zijn stad nog niet noemen, maar vrolijk wordt hij er allerminst van. “We zien steeds meer particuliere beleggers die woningen opkopen. Zij bieden een hogere prijs en hebben minder moeite financiering te vinden. Doordat beleggers betere biedingen doen, grijpen starters op de woningmarkt mis. Zij mogen die woning dan huren voor een prijs die veel hoger ligt, dan ze ooit aan hypotheeklasten kwijt zouden zijn geweest.” Van der Schaaf signaleert onverminderd veel belangstelling van beleggers voor woningen in buurten net buiten de zogeheten diepenring, de gordel rondom de historische binnenstad en in Groningen-Zuid. In de wijk Helpman. Dat is al een aantal jaren gaande. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen maakte in 2019 duidelijk dat de stad in trek is bij beleggers en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te komen.

Lichte gedragsverandering
De forse verhoging van de overdrachtsbelasting begin 2021 leidt nog niet tot een afname van het aantal woningbeleggingen. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan TU Delft, signaleert hooguit een lichte gedragsverandering. “In steden als Amsterdam en Utrecht, waar de woningprijzen de afgelopen jaren door het dak zijn gegaan, lijkt het aantal beleggingstransacties wat af te vlakken. Vanuit verschillende kanten hoor ik dat in die steden de animo van beleggers afneemt.” Hij vermoedt dat deels sprake is van verschuiving naar woningaankopen in de wat goedkopere (middelgrote) steden in de regio. “Daar liggen de prijzen een stuk lager en kan nog een redelijke huur worden gevraagd”, aldus Boelhouwer.

Paul Wessels, managing director van De Nederlandse, financier voor professionele vastgoedbeleggers en onderdeel van Tulp Group, bevestigt dat beeld. De Nederlandse bedient de markt van kleine, maar wel professionele beleggers met een financieringsvraag vanaf drie, vijf of meer woningen. “Lokale beleggers zien nog voldoende kansen. De hogere overdrachtsbelasting doet daar niks aan af. Die extra belasting wordt gewoon opgenomen in de exploitatieramingen. Wel zien we buy-to-let-financiering meer verschuiven naar de buitengebieden. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn minder hot. Er komen meer aanvragen voor woningfinanciering in Amersfoort, Hilversum, Lelystad, Almere en Purmerend; het gaat vooral om steden die goed verbonden zijn met onze economische centra.”

Lees verder

De Nederlandse
Author: De Nederlandse

Gerelateerde berichten
22 nov 2022
Tulp Group wil het verschil maken met ‘De Nederlandse verduurzamingscheck’

Tulp Group wil het verschil maken met ‘De Nederlandse verduurzamingscheck’

Professionele beleggers in vastgoed hoeven op de landingspagina van De Nederlandse maar twee bedragen in te vullen.

Lees verder
10 mrt 2022
Michel Nagtegaal treedt toe tot directie Tulp Group

Michel Nagtegaal treedt toe tot directie Tulp Group

Utrecht, 10 maart 2022 –Michel Nagtegaal treedt toe tot de directie van Tulp Group. Als Managing Director/COO wordt.

Lees verder
28 feb 2022
Martijn Couwenberg nieuwe Manager Sales & Marketing bij Tulp Group

Martijn Couwenberg nieuwe Manager Sales & Marketing bij Tulp Group

Utrecht, 28 februari 2022 – Per 1 maart is Martijn Couwenberg de nieuwe manager Sales & Marketing bij Tulp.

Lees verder